När jag dukar har jag några knep jag brukar implementera oavsett vilken säsong det är. Just idag tänkte jag visa en härlig novent/advent dukning med rostiga/aprikos toner. Jag har nämnt det tidigare men dukning för mig handlar om att dels få vara kreativ på absolut bästa sätt men också att få visa uppskattning för någon man tycker om. Tror faktiskt maten smakar godare också när man ansträngt sig lite extra med dukningen också, eller vad tror ni? 1. More is more, när jag dukar brukar jag börja med att ställa ut de detaljerna jag valt i mitten på bordet. På en duk eller utan. Därefter dukar jag med porslinet, servetter, bestick och alla glas. På så sätt får man en ganska tydlig bild om det behöver fyllas på. En fin dukning enligt mig är aldrig gles. Helst vill jag inte se bordet i mitten. Vart ska maten stå då? Ja de är ett senare problem. Haha! Jag brukar föredra att ha ett mindre bord nära som man kan dra intill och ha maten på. Skicka runt allt som man alltid gjorde förr är trevligt. Vänta på att alla tagit och när man är klar ställs kastruller och fat på sidobordet. Annars brukar det alltid finnas en lucka någonstans på bordet. 2. Ljus - Att ha levande ljus på bordet tillför enormt känsla och är ett måste enligt mig. Även sommartid känns det lyxigt med tända ljus och de gamla mässing ljusstakarna blir aldrig tråkiga. När man dukat med många glas reflekteras ljuset dessutom så fint i glasen från ljusen. 3. Blanda - blanda nytt och gammalt. Blanda olika kulörer och strukturer. Blanda olika porslin. Olika metaller. Gå utanför boxen och mixa med det du har. 4. Naturen - att plocka in naturen i dukningen gör så mycket för helheten. Några löv på hösten, torkade blommor, grenar, mossa. Kika runt vad som ligger på marken nästa gång du är ute. Kanske detta sätter basen för hela dukningen eller komplettera nästa gång du dukar. 5. Buketten - att ha en centerpiece på mitten av bordet är så fint och tycker inte dukningen ser komplett ut om det inte är något man kan vila ögat på. Det kan givetvis vara flera buketter. Mitt bästa tips här är att tänka på att hålla den låg. Det finns inget värre än att sitta och prata vid ett bord när en person inte syns pga en stor bukett. I denna dukningen klippte jag ner mina amaryllis och tycker det är så fint. Stoppade i lite torkad limonium också. Rosett tema - rosett servetter Börja rulla servetterna såhär, den sista biten rullar jag från andra hållet så änden hamnar under. Vid sedan under åt ena hållet och sedan åt andra. Så du får en sån här form. Lyft upp och trä över en servettring. Vips så har du en rosett. Så enkelt och vackert! Mitt favorit porslin är tallriken Oyster från Mateus i färgen Cinnamon. Den är så fin att mixa med olika porslin eller att ha precis som den är. Jag kommer spana efter denna på Black Week då jag gärna skulle vilja ha fler. Tallrikarna Maria från Rosenthal har jag fått som liten på jul och födelsedagar. Den är så klassisk och fin! Bordet som är en gammal mangel från gården tillsammans med bordsbenen som är vårt gamla loggolv blev det perfekta bordet. Rosetterna jag visade häromdagen fick hänga med i dukningen lite varstans. Vasen i tenn är en skål jag hittade på loppis för någon vecka sedan. Så fint med en låg bukett och för att blommorna ska hålla sig på plats har jag alltid en blomsterfakir. Det borde alla ha minst en. Hoppas ni fick lite inspiration till nästa dukning, blir det kanske till helgen?Kram