Att baka har aldrig varit min grej, däremot laga mat är jag bättre på. När jag lagar mat slänger jag alltid bara ihop vad jag har, recept är inte min grej utan vill smaka mig till rätt innehåll. Detta fungerar inte med bakning då det är en kemiskprocess, så bullarna jäser eller sockerkakan får rätt koncistens.Jag minns för länge sedan när jag skulle baka hallongrottor, då hade jag inte sylt hemma så jag tog marmelad. När min man Kristoffer kommer in i köket frågar han mig om jag gjort kakor för bröstcancer fonden eller nått.. Dom hade nämligen flutit ut till en plattkaka men marmeladen stack fortfarande upp som en liten vårta i mitten. Haha! Hittade en bild på detta (dom till höger), ursäkta dålig upplösning... Haha misstänker att detta har med min adhd att göra, lite impulsiv.Men till surdeg då, jag var säger på att det var superviktigt att hålla på och mäta och göra exakt. Men min syster Elin lärde mig att de inte behöver vara så krånligt. Jag fick dock en start av henne så själva starten kanske är mer picky. Vill ni lära er mer hur man enkelt kan baka med surdeg tycker jag ni ska kolla in hennes konto Smedegarden på instagram.Bakar surdegsbröd enkeltSåhär har jag gjort: Jag börjar med att jag har en start som är igång, den matar jag på förmiddagen/morgonen med 1dl rumstempererat vatten och sedan häller jag i mjöl så jag får en ganska lös smet. Måttar inte men brukar bli lite mer än en del vatten.Därefter väntar jag några timmar tills den har dubblat sig. Ett tips är att sätta ett gummibank runt så du ser att den dubblar. Jag blandar sedan två dl av surdegsstarten med ca 4,5dl rumstempererat vatten, rör så det löser sig. Därefter blandar jag i mjöl, lagom mycket så du får en deg som håller ihop men som är ganska kladdig. Inget knådande utan rör bara tills mjölet blandats med surdegen och vattnet. På med en duk och låt stå ca 30 min, vik sedan degen med blöta händer som jag visar nedan, vik in ett par gånger men inte för mycket så den spricker i mitten. Första gångerna sitter det fast lite men de pillar du loss bara. Såhär viker du, in lyft halva den på var sida och vik under den. Vrid och gör på andra sidan.Salta degen efter första 30 min. Upprepa vila 30min, vik, vila vik 30min 3 gånger. Sedan låter du degen stå framme i rumstemperatur så den jäser till dubbelstorlek detta kan ta ca 5-7 timmar. Ställ sedan över natten och på morgonen tar du fram degen. Sätt på ugnen med en gryta i på 250grader och låt grytan bli riktigt varm.Nu pillar du ur degen ur bunken och ut på ett mjölat bord. Vik degen som på bilderna nedan & låt ligga 15 min, sedan viker du samma igen och upp på ett bakplåtspapper. Lägg i degen i grytan tillsammans med bakplåtspappret och sedan in i ugnen med locket på ca 30 min. Ta av locket och baka på 220 grader i ca 20 min till. Låt svala riktigt ordentligt innan du skär annars blir det degigt.Så gott & faktiskt riktigt enkelt, tom för en som inte kan baka! Jag saknar dock en jäskorg att lägga brödet i över natten, det skulle verkligen underlätta. Denna från Cervera & westmark verkar toppen! Hoppas ni vågar testa och jag kan bjuda på en start för den som bor nära ;) Ha en fin dag!